Recensie: Paul Vlaanderen en het Alex mysterie

Cover Paul Vlaanderen en het Alex mysterie

01-11-2010

Over de uitzenddatum van Paul Vlaanderen en het Alex mysterie bestaat discussie. De ene bron spreekt over eind ’68, de ander spreekt over begin ’69. Helemaal helder is dat niet. Helaas is de acteur Jan van Ees, die tot dan toe de rol van Paul Vlaanderen speelde, in 1966 overleden. Daarom wordt de rol, overigens voortreffelijk, overgenomen door Johan Schmitz. Het was voor lange tijd de “laatste” Paul Vlaanderen op de Nederlandse radio. Uitgeverij Rubinstein heeft dit juweel nu op cd gezet.

Recensie
Enige info vooraf: Het Alex mysterie is eigenlijk een remake van “Paul Vlaanderen en het Rex mysterie” dat in 1946 op de Nederlandse radio werd uitgezonden, toen wel met Jan van Ees in de hoofdrol. Gezien de sfeer en de tijd waarin dit hoorspel werd gemaakt, is het voor mij “de laatste echte Paul Vlaanderen”. Het heeft tot 1998 geduurd tot men daarna weer iets van Paul Vlaanderen kon horen bij de AVRO.

Na het Margo- en het Milbourne mysterie is dit de derde uitgave van Rubinstein en Paul Vlaanderen met nu dan: “Het Alex mysterie”. Toen ik de eerste minuut luisterde, heb ik die direct vergeleken met mijn eigen versie (kopie van een kopie) en ja hoor!!! Het was Gerard Leeuw weer gelukt. De geluidskwaliteit van Rubinstein’s versie was super.

Ook het hoorspelboek zelf ziet er weer prima uit. Men heeft dit keer heel veel verschillende afbeeldingen gebruikt uit de radiobodes van de AVRO van destijds. Helaas geen afbeeldingen van de acteurs, maar verder ziet het er prima uit. Voor mij zijn deze afbeeldingen op zich al uniek.

Wederom heeft de uitgever de tekst van mijn persoonlijk resumé bij dit hoorspel (zie info-pagina) gebruikt in zowel het persbericht, als ook in het eigenlijke hoorspelboek.

In het hoorspelboek verder 4 cd’s met daarop dit 8-delige hoorspel. Op elke cd 2 afleveringen, die uiteindelijk zullen leiden tot het spannende slot, waarbij Johan Schmitz als Paul en Wieke Mulier als Ina uiteindelijk ALEX zullen ontmaskeren.

Hoewel ik geen lange ritten meer in de auto heb, had ik die ook niet nodig om dit verhaal in een keer uit te luisteren, top kwaliteit en weer ouderwets genieten!

Luister naar het intro:


Links:
Uitgeverij Rubinstein.
In collectie.
Paul Vlaanderen specal.
Francis Durbridge in “Hoorspelhelden in het kort”.
Script van dit hoorspel – Lees mee terwijl u luisterst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *