Special Jan Borkus: Intro

Jan Borkus
Waarom een special over Jan Borkus? Ik luister nu ruim 27 jaar naar hoorspelen. Het eerste hoorspel dat ik hoorde was “De blauwe zaden” gevolgd door “Sprong in het Heelal”. Als kind wilde ik na het luisteren van deze hoorspelen maar 1 ding: Astronaut worden!

Met name de persoon van Jimmy Barnett sprak mij bijzonder aan. Zijn humor, maar ook zijn angsten en menselijke karakter. De persoon Jimmy Barnett werd vertolkt door Jan Borkus en ik begon de acteur ook te waarderen, zeker ook na het beluisteren van andere hoorspelen.

In veel rollen die hij in hoorspelen heeft gespeeld zie ik regelmatig die karaktertrekken (humor, menselijke aspecten) terug, of het nu om een “hoordrol” gaat of een “bijrol”. Maar ook de wijze waarop Jan Borkus een “slechterik” vertolkt (bijv. Von Sommeren in De blauwe zaden) spreekt mij enorm aan.

In het grootste deel van de mij bekende hoorspelen kom ik de acteur Jan Borkus tegen in een enorme diversiteit aan rollen, zowel “hoofd-” als “bijrollen” en zowel als de “Goodguy” alswel de “Badguy” en allen met in mijn ogen enorm veel kwaliteit.
Vandaar dat ik de acteur Jan Borkus bovenaan in mijn rij met favoriete acteurs heb staan en met plezier deze Special over hem heb gemaakt.

Het heeft mij lang ontbroken aan extra informatie over Jan Borkus maar ik heb van Sir B. informatie mogen ontvangen uit het programma “De Nieuwe Hoorspelers” van Peter Schrama waarvoor ik hen wil danken, want zonder die informatie had ik deze special niet kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *