Jan Borkus: Personalia

Jan Borkus

Op 19 september 1920 werd Jan Borkus te Den Haag geboren. Hij had in zijn jeugd reeds het verlangen omroeper te worden. Demonteerde ten bewijze hiervan zijn moeders staande schemerlamp en las in de fitting daarvan nieuwsberichten uit de krant voor.

Hij bezocht de toneelklas van het Haagse Conservatorium en kreeg daar o.a. les van de acteur Adolphe Engers. Schreef teksten en muziek voor amateur-revues, die na de oorlog werden opgevoerd. Maakte op 10 januari 1947 zijn radiodebuut bij de KRO.

Stond verder aan de wieg en beleefde mee de groei van “Negen heit de klok”. Trad in diverse hoorspelen, klankbeelden, strips en kleinkunstprogramma’s op tot hij in 1950 een vaste verbintenis aanging bij de NRU. Verzorgde o.a. de VARA-rubriek “Even opkrikken”. Trad voorts op in enige VARA TV-programma’s.

Verleende medewerking aan nasynchronisatie van buitenlandse speelfilms, reclamefilms en als commentator bij documentaire films. Hij verzamelde oude grammofoonplaten van kleinkunstenaars uit vroegere jaren. Zijn laatste rol als lid van de hoorspelkern speelde hij in “De kracht van kwaliteit”.

Jan Borkus is op 29 oktober 2007 te Den Haag overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *