“Echt gebeurd!” Oljanov

Banner Matt MeldonIn het gastenboek van deze site bracht John Beringen op 15 november 2021 een aanvulling in voor deze categorie “Echt gebeurd” in de Matt Meldon-cyclus.

John vertelt in zijn bericht over de figuur Oljanov, een rol die voorkomt in “Apollo XXI – De gesluierde planeet”. Oljanov is in de serie te horen als de plaatsvervanger van Maarschalk Gorotsjow op Aarde, wanneer de Maarschalk met de Russische vloot onderweg is naar Venus. De rol van Oljanov wordt vertolkt door Maarten Kapteyn.

Luister naar fragment:
U hoort onder andere de stem van Maarten Kapteyn, die de rol van Oljanov speelt.


John Beringen geeft aan dat het gebruik van de naam Oljanov in de serie mogelijk geen toeval is, maar een verwijzing naar de werkelijke naam van Vladimir Iljitsj Lenin. En misschien heeft John daar wel een punt.

Vladimir Iljitsj Lenin
(22-04-1870 – 21-01-1924)

De man die wij kennen als de eerste premier van de Sovjet-Unie, Vladimir Iljitsj Lenin, heette in werkelijkheid Vladimir Iljitsj Oeljanov en hij werd geboren in de destijds genoemde plaats Simbirsk, dat tegenwoordig bekend staat als Oeljanovsk. Deze Vladimir was in zijn tijd een revolutionair en hoewel er verschillende mogelijke aanleidingen worden genoemd, staat vast dat “Lenin” één van zijn pseudoniemen was. Over de schrijfwijze van zijn echte naam kun je natuurlijk discussiëren.

Op veel Nederlandse sites is Oeljanov het meest gebruikelijk, maar op veel Engelstalige websites wordt zijn echte achternaam geschreven als Uljanov. Oljanov tref je af en toe inderdaad ook aan. Uiteraard blijft het lastig om een Russische naam vanuit het Cyrillisch schrift (Vladimir Iljitsj Oeljanov – Влади́мир Ильи́ч Улья́нов) om te zetten naar het ons meer bekende “Latijnse” schrift. Dan zal er wel eens een klinker bijkomen of wegvallen.

Of de auteur van de Matt Meldon verhalen, Paul Van Herck, met opzet de naam Oljanov als verwijzing naar Lenin heeft gebruikt, kan ik niet met zekerheid zeggen. Aan de andere kant zou het me zeker ook niet verbazen, als blijkt dat dit wel zo is. Door de Matt Meldon verhalen heen heeft Van Herck zo vaak laten zien dat hij wel degelijk dit soort zaken bewust deed.

Met dank aan John Beringen voor deze tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *