Een brief van Charles Chilton

Charles Chilton
Charles Chilton

Van Jack van Dijk kreeg ik recentelijk bericht van zijn communicatie in 1977 met Charles Chilton. Charles Chilton is, zoals u wellicht weet, de auteur van Sprong in het heelal. Als 15-jarige jongeman schreef Jack een brief aan Charles Chilton en van Jack mocht ik een kopie van het antwoord plaatsen.

Van de brief ziet u hieronder een scan van het oorspronkelijke antwoord. Daaronder heb ik voor diegenen met een visuele beperking, of voor degenen die de Engelse taal wat minder machtig zijn, een Nederlandse vertaling gezet.

Brief van Charles Chilton deel 01Brief van Charles Chilton deel 02Brief van Charles Chilton deel 03

De scan heb ik in 3 delen geknipt zodat het leesbaar bleef.

De tekst van de brief (gedateerd op 22 oktober 1977), vertaald:
(Vetgedrukt staan redactionele aanvullingen)

Beste Jack,

Dank voor je brief van 18 oktober.

Hier volgen de antwoorden op je vragen:

1. Mijn belangrijkste werk is schrijven en het produceren voor de radio.
(Journey into Space – Sprong in het heelal, The red planet – Het Marsmysterie en World in Peril – Mars slaat toe waren oorspronkelijk geschreven als series voor de BBC en zijn later omgezet naar romans). Ik heb ook een aantal boeken geschreven over het Amerikaanse (Wilde – red.) Westen wat ook een van mijn grote interesses is. Twee voorbeelden daarvan zijn “The book of the American West” en “Discovery of the American West”.
Mijn hoorspelserie “In the Trenches” vormde de basis voor het toneelstuk “Oh What a Lovely War” dat ik samen schreef met Joan Littlewood.

2. Elke vorm van schrijven is hard werken en nooit gemakkelijk. Zoals ik al eerder aangaf, schrijf ik hoofdzakelijk voor de radio en ik vind het waarschijnlijk eenvoudiger om voor dit medium te schrijven dan voor elk ander medium.

3. Dit ligt volledig aan het onderwerp en type boek. Meestal heb je een “deadline” van de uitgever en het is altijd een strijd om die te halen!

4. Ik schrijf met de hand, met een pen.

5. Ik schrijf nog steeds voor de radio – meestal muzikale documentaires die sociale geschiedenis proberen te illustreren door middel van populaire liedjes. Ik ben net klaar met een lange serie, getiteld “Songs of Protest”, die het verhaal van protestliederen vertellen door de eeuwen heen. Ik hoop nog een keer een boek te kunnen schrijven over de British Music Hall.

7. (6 ontbreekt, vermoedelijk verkeerd genummerd – red) Met uitzondering van Journey into Space e.d. ging het grootste deel van mijn schrijven over feitelijke onderwerpen die veel onderzoek met zich meebrengen, iets dat waarschijnlijk het moeilijkste, maar zeker het meest tijdrovende deel is van het werk. (Zelfs Journey into Space vroeg er natuurlijk om het nodige research te doen naar de technische mogelijkheden van ruimtevaart, maar ik had daarbij mijn fantasie nodig voor de verhaallijnen)

P.T.O (Engelse afkorting voor Please Turn Over, of wel: zie volgende bladzijde – Z.O.Z.)

Ik hoop dat je iets kunt met mijn antwoorden. Ik denk in feite dat elke schrijver zijn eigen werkwijze heeft en dat men met vallen en opstaan ​​leert wat het beste is voor zijn eigen specifieke behoeften. Voor mezelf merk ik dat ik, of ik nu voor de radio, het toneel of een ander medium schrijf, een enorme hoeveelheid aantekeningen en onderzoeksmateriaal moet verzamelen die ik in detail analyseer en indexeer. Dit kost veel tijd en moeite, maar maakt het uiteindelijke schrijven sneller en gemakkelijker.

Met de beste wensen,

hoogachtend,

Charles Chilton

Met dank aan Jack van Dijk voor het mogen plaatsen van dit persoonlijke antwoord aan hem door Charles Chilton in 1977. Erg leuk!

2 gedachten aan “Een brief van Charles Chilton”

  1. Dit is inderdaad echt leuk zo leer je eens wat schrijven is dat lijkt me echt pittig! Ik heb ooit zelf een boek willen schrijven als blinde persoon maar ben er snel vanaf gestapt ik zit nu bij de lokale radio.

  2. Dank voor het delen van deze brief van Charles Chilton. Eveneens voor Nederlandse vertaling van de tekst waardoor de inhoud van de brief ook voor visueel gehandicapten beschikbaar is.

    Met een groet,
    John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *