Op 15-12-2022 lanceert KRO-NCRV de podcast-hoorspel Odysseia

Odysseia podcast

De Odysseia van Homeros uit 1994 is terug. Het destijds razend populaire hoorspel is vanaf 15 december als podcast te beluisteren op NPO Luister en alle andere podcastkanalen als Spotify.

In 1994 regisseerde Ingrid van Frankenhuyzen het Griekse epos voor NCRV Radio in 21 afleveringen met acteur Ton Lutz en met soundscape van Christoph Martin. Het toen duurste radioproject ooit (300.000 gulden) was van meet af aan een hit; de cassettes waren niet aan te slepen en vele luisteraars lagen drie weken lang elke avond om 23.00 uur in bed gekluisterd om te luisteren naar de avonturen van de ‘man van de 1000 listen’.

De Odysseia of Odyssee is het klassieke epos van Homeros (8e eeuw v Chr) over de terugtocht van Odysseus na de val van Troje. Het wordt ook wel het meest gelezen en hoogst gewaardeerde verhaal ooit genoemd. Na tien jaar oorlog voeren gaat Odysseus terug naar huis in een ook weer tien jaar durende zwerftocht over land en zee. Zijn wachtende vrouw Penelopeia probeert ondertussen thuis op Ithaka de grijpgrage vrijers van zich af te houden, terwijl Odysseus de indrukwekkendste avonturen beleeft. Op zijn reis weet hij bijvoorbeeld te ontkomen aan de betoverend zingende Sirenen, aan de eenogige cycloop Polyfemos en aan tovenares Kirke. Ook slaagt hij erin om zich te ontworstelen aan de verleiding van de nimf Kalypso, die hem jarenlang vasthoudt in haar grot. Uiteindelijk bereikt de Griekse held zijn familie op Ithaka, om zich daar met zijn zoon te wreken op de aanbidders van zijn echtgenote.

Auteur: Homeros
Regie: Ingrid van Frankenhuyzen
Soundscape: Christoph Martin
Acteur: Ton Lutz
Vertaling: Imme Dros
Montage: Joost Brands
Podcast remix: Pepijn Stutterheim
Productie: NCRV, Leonore van Prooijen & Ingrid van Frankenhuyzen
Grafisch ontwerp: Peter van Loenhout
Uitzenddatum: NCRV Radio september 1994, herhaling 1995
CD-uitgave: 2006

Van Ingrid van Frankenhuyzen: Morgen (15-12) worden de eerste afleveringen online gezet, volgende week de tweede helft. Zonder dat erin geknipt is (zoals in de CD-uitgave in 2006).

Voor ‘NPO Luister’, klik hier.

Eén gedachte over “Op 15-12-2022 lanceert KRO-NCRV de podcast-hoorspel Odysseia”

  1. Ik koester de herinnering aan de “Odysseia”, destijds uitgezonden via de middengolfzender van Radio 5 om 11 uur ’s avonds. Ondanks het gekraak van de middengolf heb ik ademloos geluisterd. Een jaar later, in stereo via Radio 4, nogmaals genoten.

    Door Ton Lutz subliem gebracht, het is geen voorlezen, maar acteren op hoog niveau. De ondersteunende muziek van Christoph Martin creëert een sfeer passend bij het verhaal. Daardoor heb je het gevoel naar een hoorspel te luisteren en niet naar een verhaal, in je fantasie komen de personages tot leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *