Informatie gezocht: Hoorspel muziek Paul Vlaanderen

Paul Vlaanderen en Ina en Sir Graham
Nico de Jong als Sir Graham, Eva Janssen als Ina en Jan van Ees als Paul Vlaanderen.

Vandaag heb ik een pagina geplaatst waarin achtergronden aan bod komen van de hoorspelserie “Paul Vlaanderen”. Klik daarvoor hier.

Wat daarin deels behandeld wordt, is de muziek uit deze hoorspelserie. Daar is namelijk wel wat bijzonders aan.

Vóór de Tweede wereldoorlog werd de muziek bij Paul Vlaanderen verzorgd door het AVRO-orkest onder leiding van Louis Schmidt. Tijdens de Tweede wereld oorlog ontpopte deze Schmidt zich echter tot sympathisant van de nazi’s. De AVRO wilde na de oorlog niet met hem verder.

Na de oorlog gebruikte men voor de hoorspelen van Paul Vlaanderen de welbekende muziek van Koos van de Griend.

Koos van de Griend
Koos van de Griend

Waar echter de onduidelijkheid was, gold dit voor het eerste Paul Vlaanderen hoorspel dat na de Tweede wereldoorlog werd uitgezonden: “Haal Paul Vlaanderen er weer bij!” dat op 17-02-1946 voor het eerst werd uitgezonden. Welke muziek was hier gebruikt?

Recentelijk kwam Gerard Leeuw bij mij op het net dat hij de muziek had. Waarschijnlijk is dit ook een compositie van Koos van de Griend, maar een geheel andere compositie dan we horen vanaf oktober 1946 in “Paul Vlaanderen grijpt in“. Daarvan staat vast dat hierin de bekende tune van Koos van de Griend werd gebruikt.

Luister naar de begin- en eindtune uit februari 1946 van de muziek van Paul Vlaanderen:

(met dank aan Gerard Leeuw)

Maar nu… We hebben dus de compositie van februari 1946, maar wie kan daar meer over vertellen? Zowel Gerard als ik hebben onze bronnen gebruikt, maar tot op heden niets. Kunt u helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *