Paul van Herck: Mogelijk geïnspireerd door… – The invaders

Paul Van Herck
Paul van Herck, auteur van o.a. Matt Meldon

Eigenlijk lijkt het erop dat de inspiratie van het hoorspel “De tunnel der duisternis” voor Paul van Herck werd gevormd door een tv-serie die door de TROS in de jaren ’60 op tv werd uitgezonden. De oorspronkelijk Amerikaanse serie heette: “Voyage to the bottom of the sea”. In dit geval gaat het met name om aflevering 20: “The invaders”.

(Tip en tekst van John Beringen:) Spannende afleveringen met een hoog SF-gehalte.  Op 17 juli 1967 werd er een aflevering uitgezonden met als titel “The invaders”  Op een gegeven moment vinden ze op de oceaanbodem een aantal cilinders. Ze halen er één aan boord en zien door een ruitje dat zich daar een mens in bevindt. Ze snijden die capsule open waarop die geheimzinnige man uitstapt. In al die andere cilinders zitten ook mannen, afkomstig uit een beschaving van lang geleden. Die nieuweling wil dat ze allemaal bevrijd worden; uiteraard hebben al die wezens slechte bedoelingen.

Paul van Herck zou hier door geïnspireerd kunnen zijn geweest toen hij De tunnel der duisternis schreef. Zo niet, dan is het wel heel toevallig.

Screenshot titel Voyage

“Voyage to the bottom of the sea” is een Amerikaanse SF-serie die tussen 1964 en 1968 werd uitgezonden. De serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1961. Zowel de film als de serie zijn een creatie van Irwin Allen. “The Invaders” is de 20ste aflevering uit het eerste seizoen. De aflevering werd geschreven door William Read Woodfield en geregisseerd door Sobey Martin. De aflevering “The Invaders” werd door de ABC uitgezonden op 25-01-1965.

De TROS zond deze aflevering dus uit op 17 juli 1967.

De belangrijkste rollen in de serie waren: Admiraal Harriman Nelson (gespeeld door Richard Basehart, 1914-1984) en kapitein-luitenant ter zee Lee Crane (gespeeld door David Hedison, 1927 – 2019). Robert Duvall (05-01-1931) speelde de rol van Zar, de man in de capsule.

U ziet hieronder enkele snapshots uit de serie (klik op de afbeeldingen voor een vergroting):

De bemanning ziet de cilinders op de oceaanbodem
De bemanning ziet de cilinders op de oceaanbodem.
Ze hebben één cilinder aan boord gehaald
Ze hebben één cilinder aan boord gehaald.
Door een klein ruitje zien ze een gezicht
Door een klein ruitje zien ze een gezicht.
Ze hebben de cilinder in twee stukken gesneden en takelen de bovenste helft op
Ze hebben de cilinder in twee stukken gesneden en takelen de bovenste helft op.

Van de serie “Voyage to the bottom of the sea” zijn meerdere afleveringen zeker terug te zien op YouTube, klik daarvoor hier. YouTube ico 25 Helaas is deze bewuste aflevering daar niet te vinden. Hoewel de serie ‘voor mijn tijd’ was, heb ik enkele andere afleveringen toch zeker met veel plezier bekeken.

Gelukkig had John deel 20 “The Invaders” zelf en om u toch een kleine indruk te geven, heb ik een stukje uit die aflevering geknipt, dat u hieronder kunt zien:

(N.B.: Geen YouTube)

Daarom sluit ik me aan bij de conclusie van John Beringen: als het niet zo is, dan is het wel héél toevallig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *