Paul Vlaanderen en de mannen van de frontpagina

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: Francis Durbridge
Regie: Kommer Kleijn
Bewerking: J.C. van der Horst
Muziek: Louis Schmidt
Vertaling: Willem Vogt
Aantal delen: 8
Totale duur: Serie verloren gegaan.
Omroep: AVRO (28-05-1939)
Genre: Detective

Verhaal:
Afgegaan op het boek: Engeland wordt al een tijd geteisterd door enkele misdaden. De daders laten hun visitekaartje achter, “De Mannen van de Voorpagina”. Enkele maanden geleden is er ook een boek verschenen met dezelfde titel, geschreven door een onbekende schrijfster, Andrea Fortune.

Op het moment is Scotland Yard bezig met de zaak “Blakeley”. Het zoontje van Sir Norman Blakeley is ontvoerd en de Mannen van de Voorpagina vragen om een losgeld van 9000 pond. Sir Norman heeft de politie bij de zaak betrokken en wordt gesteund door een kennis wiens kind ook door de bende ontvoerd geweest is, Andrew Brightman. Sir Graham Forbes van de Yard adviseert Sir Norman om het geld op de afgelopen plaats achter te laten voor de bende.

Terwijl Sir Norman naar de bank gaat om het geld te regelen, zorgt de politie ervoor dat de plaats waar het geld naar toe moet, wordt afgezet. Het gaat om de telefooncel op de hoek van Eastwood Avenue, Mayfair. Wanneer Sir Graham de flat op Eastwood Mansions 49 heeft geprikt om de gehele actie te kunnen overzien, blijkt wie daar wonen, Dhr. en Mevr. Vlaanderen.

Voordat Sir Graham aankondigt bij Paul en Ina thuis aan te komen, heeft Paul nog bezoek van zijn uitgever, Gerald Mitchell en diens vrouw, Ann. Mitchell is tevens ook de uitgever van het boek “De Mannen van de Voorpagina” en tijdens hun gesprek laat Mitchell weten behoorlijk met de kwestie in de maag te zitten.

Als later op de middag Sir Graham in huize Vlaanderen verschijnt, bespreken Paul en de hoofdcommissaris de zaak van Sir Norman. Vlaanderen vraagt Sir Graham naar de bezoekers die Sir Norman mogelijk gehad zou kunnen hebben tijdens de verdwijning van diens zoon. Het blijkt te gaan om Andrew Brightman en een pianostemmer, Mr. J.P. Goldie.

Tijdens de gesprekken tussen Paul Vlaanderen en Sir Graham komt opeens hoofdinspecteur Reed de flat van Vlaanderen binnen zetten en vertelt dat ze het lichaam van Sir Norman dood in de telefooncel hebben gevonden. En op het lichaam een kaartje van de Mannen van de Voorpagina. Wanneer Vlaanderen zich met het onderzoek gaat bemoeien blijken al snel dat er verschillende spelers in dit spel zijn. Zo is er die meneer Brightman, Mr. J.P. Goldie, de pianostemmer en welke rol speelt die dominee Hargreaves? Heeft Ann Mitchell een ander appartement? En wie is Andrea Fortune?

Delen:
Deel 1: In de telefooncel
Deel 2: Café “De gouden Roemer”
Deel 3: De bende werkt in het Gooi
Deel 4: Paul Vlaanderen ontvangt een waarschuwing
Deel 5: Ludo maakt een fout
Deel 6: Drama in de boottrein
Deel 7: Meneer Zeltau
Deel 8: Frontpaginaman nr. één

Zoals u kunt zien, wijken een aantal namen in het hoorspel af van de namen in het boek.

Rolverdeling:
Paul VlaanderenTheo Frenkel
Ina, zijn vrouwLily Bouwmeester
Terholm van Berckenrade, commisarisNico de Jong
Johan, huisknecht van VlaanderenOnno Libert
Lina DuranMies Elout
Leeuwijk, bodeFrans van Schorel
Inspecteur KolmaLucas Wensing
Inspecteur LunterJohan Schmitz
De heer Cloet OverdoornPiet Bron
Lucy Terholm van Berckenrade (later Loes?)Mela Soesman
Piet BrinkJan van Ees
Dolf MantaJules Verstraete
Bart KrikkelJack Hamel
Gerrit LappesFrits van Dijk
Dominee HarbergPaul Huf
Inspecteur Nuberg, van de Baarnse politieOnbekend
Peters, politieagentOnbekend
Helgers, JuwelierOnbekend
Tony AmalfConstant van Kerkhoven
Piet BrinkJules Verstraete
Dolf MantaMax Croiset
Gerrit LappesFrits van Dijk
Een verpleegsterOnbekend
Dokter RijnlaanOnbekend
De heer Asters, juwelierAnton Ruys
Een hotelportierJan van Gent

Extra info:
Dit is de tweede Paul Vlaanderen, uitgezonden op de Nederlandse radio. De oorspronkelijke titel op de BBC-radio was “Paul Temple and the frontpage men”.

De eerste tune voor de Paul Vlaanderen-hoorspelen is afkomstig van Louis Schmidt (1886-1974), de leider van het AVRO-orkest in de jaren ’30. Hij heeft ook de muziek geschreven voor het hoorspel “Het meisje in het roze”. Een hoorspel uit 1936, geschreven door Peggy van Kerckhoven. In de Tweede Wereldoorlog ontpopte hij zich tot nazi-sympathisant. Onder zijn pseudoniem “Kovacs Lajos” schijnt nog werk bewaard gebleven te zijn.

Zoals u in de rolverdeling kunt zien, speelt ook dit keer een acteur mee die later de rol van Vlaanderen zou overnemen, namelijk Johan Schmitz (Paul Vlaanderen en het Alex-mysterie).

Het vreemde in de rolverdeling: Inspecteur Lunter wordt eerst gespeeld door Johan Schmitz, daarna door Willem de Vries.

Ditzelfde zie je ook bij de rol van Piet Brink: Eerst Jan van Ees, daarna Jules Verstraete. En zo nog een paar “onregelmatigheden” in de rolverdeling.

Dit hoorspel is niet bewaard gebleven.

Mocht u echter verder nog materiaal hebben, zou u heel veel liefhebbers heel blij kunnen maken. En niet alleen het hoorspel zelf, maar bijvoorbeeld ook ander materiaal, zoals radiogidsaankondigingen of anderszins, is van harte welkom.

Klik hier voor de originele radiogids aankondigingen.

Klik hier voor alle Paul Vlaanderen hoorspelen die in Nederland zijn uitgezonden.

Klik hier voor de Paul Vlaanderen – Paul Temple startpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *