Sprong in het heelal – de originele muziek

Tekening uit de radiogids Sprong in het heelal 02

In het nieuwsbericht over de muziek en fragmenten van Sprong in het heelal heb ik voor een volledige compositie van de Medea een versie gebruikt die het toch niet helemaal is. Dat vermeld ik ook in dat bericht.

Niet zo heel lang geleden vertelde Gerard Leeuw mij dat er een juiste versie is uitgezonden op de radio in 1958 door de KRO. Als echte geluidsman kon Gerard het niet laten om ook hier zijn best te doen de kwaliteit ervan te verbeteren, waarvoor mijn dank.

Onderstaand kunt u de volledige compositie van de Medea horen, uitgezonden op 16 februari 1958 door de KRO. Dit is dus de complete originele versie die gebruikt is voor alle Sprong in het heelal series.

U hoort hierbij ook de aankondiging, maar ik wil u ook met name wijzen op de afkondiging. Gerard vroeg me speciaal om dat er ook op te laten staan. Zo wordt een zender niet meer afgesloten…


De Medea van Samuel Barber, opgevoerd door het “New Symphony Orchestra of London” onder leiding van Samuel Barber zelf.

Met dank aan Gerard Leeuw.

7 gedachten aan “Sprong in het heelal – de originele muziek”

 1. Hallo Ton,
  Diegene die de aan en afkondiging doet bij de muziek van de Sprong is Hans Bik.
  Luister naar deel 3 of 4 van Testbemanning.
  hartelijke groet,
  Gerard

  1. Met deze reactie heeft Gerard niet stil gezeten.
   Gerard deelde met mij een overzicht van de KRO omroepers, die voor Testbemanning, de aan- en afkondigingen deden.
   Daarnaast ontving ik van Gerard een aantal oorspronkelijke afkondigingen met rolverdelingen, die ik verwerkt heb in een pagina.
   Wilt u deze pagina eens bekijken en beluisteren, klik dan hier.
   Een aanrader, met dank aan Gerard Leeuw.

 2. Ik ben er niet 100 % zeker van, maar volgens mij is de man die aan- en afkondigt Jaap van Meekren.

  Met vriendelijke groeten,
  John Beringen

  1. Hallo John,

   Je vermoeden kan ik zeker begrijpen.
   Zelf zou ik dat ook kunnen zeggen…

   Helaas heb ik niet met zekerheid kunnen ontdekken wie het zou kunnen zijn.
   Misschien heb je gelijk.

   Met een luistergroet

 3. Gewoon verrukkelijk de originele soundtrack nog eens te horen. Het brengt me in een klap terug in mijn jeugdjaren, toen ik als jonge jongen in bed stiekem de hoorspel series beluisterde op mijn kristal-ontvangertje, terwijl mijn liefhebbende ouders dachten, dat ik al lang de slaap des rechtvaardigen sliep …..( of wisten ze het eigenlijk toch wel?).

 4. Hello, goodbye,
  Heel leuk dit te kunnen beluisteren.
  Ook de afsluiting is prachtig.
  Veel dank voor dit alles.

  Groet,
  Cornelis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *