Collectie: The red planet

Afbeelding van Geronimo

Schrijver en regisseur: Charles Chilton
Techniek: Bryan Willy en Joe Jack
Muziek: Van Phillips
Aantal delen: 20
Totale duur: 9:42:13
Omroep: BBC (06-09-1954)
Genre: SF-ruimtevaart

Verhaal:
Onder commando van Jet Morgan is een mars-eskader van de maan vertrokken voor een reis van zes maanden naar de mysterieuze Rode Planeet. In Jets vlaggeschip, de ‘Discovery’, zijn verder aanwezig Mitch, Lemmy en de ‘dokter’- dezelfden die destijds de eerste tocht naar de maan hebben gemaakt.

Groot zijn de gevaren die een reiziger in het heelal kunnen bedreigen. Dat ontdekken de mannen in de ‘Discovery’ en de bemanningen van de acht vrachtvaarders al spoedig. Reeds voor de start waren er al onheilspellende voortekenen die Jet en zijn mannen hadden moeten waarschuwen voor wat hen te wachten stond. Maar op dat ogenblik meenden zij nog dat het om incidentele ongelukjes ging.

Tijdens de tocht naar Mars, toen het welslagen van hun reis door bijna spookachtige gebeurtenissen werd bedreigd, drong het echter tot hen door dat hun tegenslagen niet los van elkaar stonden, maar integendeel een gemeenschappelijke oorzaak hadden.

Daar was die vreemde ruimtemuziek die uit het niets scheen te komen; die onverklaarbare slaap die sommige mannen op de meest ongelegen ogenblikken overviel; daar was Whitaker, de invaller, wiens zonderlinge gedrag het begin vormde van een reeks onwezenlijke gebeurtenissen die captain Morgan en zijn reisgenoten voor steeds meer raadsels stelden. Die raadsels werden tenslotte opgelost, maar niet voor dat de Marsexpeditie op de Rode Planeet benauwde ogenblikken had door gemaakt.

Luister naar het intro:


Rolverdeling:
Jet MorganAndrew Faulds
Lemmy BarnetDavid Kossof
Doc. MatthewsGuy Kingsley Poynter
Stephen "Mitch" MitchellBruce Beeby
Frank Rogers and miscellaneous charactersDavid Jacobs*
James Edward WhitakerAnthony Marriott
Mrs Barnet (Lemmy's mother)Miriam Karlin
Australian control voiceJohn Cazabon
Dingo hunterJohn Cazabon
Flying doctorJohn Cazabon
John Bodie (sheep farmer)John Cazabon
Bill WebsterJohn Cazabon
Martha Bodie (sheep farmer's wife)Madi Hedd**
Sam (factory controller)Don Sharp

*David Jacobs is van origine omroeper bij de BBC, die eerst alleen de aankondiging deed. Later werd hij ook bij de rollen betrokken.
**Madi Hedd is de echtgenote van Bruce Beeby (speelt Mitch in deze serie).

Extra info:
Klik hier voor meer achtergronden over de gehele serie Journey into space van Charles Chilton.

In deze serie wordt de voornaam van Captain Morgan uitgesproken als “Jet”. Dit is een bijnaam van zijn periode als testpiloot, waar hij “Jets” vloog. In tegenstelling tot de Nederlandse versie is van alle hoofdrolspelers de voornaam bekend geworden door de serie heen. De werkelijke voornaam van Jet is Andrew; van Doc is Daniel; van Mitch (net als in Nederland) Stephen en van Lemmy is de werkelijke voornaam Lemuel.

De inspiratie voor de naam Whitaker kreeg Charles Chilton, doordat er een copy van “Whitaker’s Almanack” op zijn bureau lag.

Bruce Beeby, die in de eerste serie 1 in de delen 2 t/m 6 de rol van Mitch vervulde, werd voor de delen 7-18 vervangen door Don Sharp. In serie 2 speelt hij echter weer de rol van Mitch. Nu wordt hij in serie 3 vervangen. Wederom door Don Sharp, die in serie 3 weer de rol van Mitch vervult.

Tijdens de originele uitzending van deel 19 (09 februari 1954) bereikte deze radio-uitzending een grotere luisterdichtheid dan de tv in die tijd aan kijkdichtheid had. Dit was de laatste keer dat in Groot-Brittanië een radioshow het “won” van de tv.

De muziek van Van Phillips was eerst van te voren opgenomen en werd middels acetaat schijven (Acetaat schijf = een soort metalen schijf, met een laagje aluminium/was waar de groeven in werden geperst), afgespeeld. Maar al vrij snel werd er een 8-koppig orkest in de studio gezet dat de muziek live speelde.

Journey into Space is ook een aantal maal in stripvorm verschenen.

Klik hier voor het stripverhaal “Jet Morgan and the Spacecastaway”.

Klik hier om een indruk te krijgen van de verschillen tussen de Nederlandse en de Engelse versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *