Journey into Space

Cover boek Journey into Space
Cover boek Journey into Space

Covers van de originele trilogie: Journey into Space.

Hoe zit het met Sprong in het heelal en Journey into Space?

Zoals u wellicht weet, is de hoorspelreeks Sprong in het heelal van oorsprong een Britse hoorspel serie, geschreven door Charles Chilton. Het werd daar uitgezonden onder de naam “Journey into Space”.

In Nederland kennen we de vertalingen hiervan als de trilogie Sprong in het heelal, bestaande uit: Operatie Luna; Het Mars mysterie en Mars slaat toe. Maar er zijn inmiddels al meerdere vervolgen op de serie geweest. Helaas echter alleen bij de BBC. In Nederland kennen we alleen de trilogie, zoals hierboven genoemd.

In 2013 heeft Winfried Povel (zoon van Léon Povel) het script van “Return from Mars” (vertaald door Guy Sweens) omgezet naar een Nederlandse versie. Klik hier voor informatie.

Charles Chilton
Charles Chilton

De serie is geschreven door Charles Chilton. Deze Britse schrijver, werkzaam voor de BBC, schreef de serie “Journey into Space” voor het eerst in 1953. De bedoeling was om een 6-delig hoorspel te schrijven, maar door het succes werd de eerste serie uitgebreid naar 18 delen. En er volgden al snel nog meerdere series. Uiteindelijk is men tot 2009 doorgegaan met het “concept” van deze succesvolle SF-reeks.

– In 1953 is alles begonnen met een 18-delig SF-hoorspel. Het heette van oorsprong Journey into Space, maar gezien het verhaal werd het in de volksmond Journey to the Moon. Door het succes werd de serie al snel uitgebreid met Journey into Space – The red planet (1954) gevolgd door Journey into Space – The world in Peril (1955). Deze 3 spelen staan bekend als de originele trilogie.

In Nederland werden deze originele hoorspelen vertaald en staan bekend als “Operatie Luna; Het Mars mysterie en Mars slaat toe. Toen de BBC ook verder deze serie wilde verkopen, bleek de 1e serie zeer slecht en waren de eerste delen ervan zelfs gewist. Men besloot in 1958 een remake te maken van deze eerste serie om de reeks weer compleet te maken. Dit is een 13-delige serie geworden, waarbij men de eerste 4 afleveringen gewoon heeft weggelaten en deel 12 en 13 heeft samengevoegd. Deze remake kreeg de naam mee: Operation Luna. Dit is de versie die regelmatig terugkomt op de BBC-radio. Van de eerste serie uit 1953 schijnt alleen nog een fragment bewaard gebleven te zijn van ongeveer 5 minuten.

Daarna is het tot 1981 “stil” gebleven rond the Journey into Space. In 1981 echter had het radioprogramma “Saturday Night Theatre” een SF-seizoen en er werd Chilton gevraagd of hij een 90 minuten durend vervolg kon schrijven op de trilogie. Omdat we in het laatste deel van The World in Peril de bemanning nooit echt hebben horen landen op de Aarde, ging Chilton’s 4e verhaal The Return from Mars daar verder. Dit is tevens de versie die Guy Sweens heeft vertaald en waar men in 2009 een poging gewaagd heeft het ook in Nederland uit te brengen. In 2009 is dat niet gelukt, maar in 2013 heeft Winfried Povel nogmaals naar het script gekeken en ervoor gezorgd dat “Sprong 4” alsnog in het Nederlands werd uitgezonden in januari 2014.

Daarna heeft Chilton nog een aantal vervolgen geschreven. Hieronder een chronologische volgorde, met als extra de plots bij de vervolgen:

1953: Journey into Space of ook wel Journey to the Moon. In Nederland: “Operatie Luna“.
1954: Journey into Space – The red planet. In Nederland: “Het Mars mysterie“.
1955: Journey into Space – The world in Peril. In Nederland: “Mars slaat toe“.
1958: De 13-delige remake van de eerste serie. Nu met titel: Operation Luna. Niet in Nederland.
1981: The Return from Mars. In Nederland “De terugkeer van Mars“.
1984: Space Force I. Niet in Nederland.
1985: Space Force II. Niet in Nederland.
2002: Het testament van Whitaker. Alleen in Nederland*.
2008: Journey into Space – Frozen in time. Niet in Nederland.
2009: Journey into Space – The Host. Niet in Nederland.

*Het testament van Whitaker:
In dit rijtje ook een hoorspel, dat niet door Charles Chilton is geschreven, maar een project van “Het genootschap van de twaalfde september”, geschreven door John Beringen en onder Regie van Léon Povel.

Voor een compleet overzicht van de Britse versie “Journey into Space”, klik hier voor de Startpagina.

Tevens op deze site een luisteroptie voor alle Engelstalige verhalen van Journey into Space. Luidspreker


The return from Mars

The return from Mars:

In 1981 vroeg BBC Radio 4 aan Charles Chilton een nieuw Journey Into Space avontuur te schrijven. Met The return from Mars als resultaat. Het verhaal begint min of meer waar The World In Peril eindigde maar met een grote tegenstrijdigheid. We vinden de bemanning terug in de Discovery die op Mars was achtergelaten.

Het is dertig jaar na hun vertrek naar de rode planeet en op aarde worden ze dood gewaand. Plotseling keren zij terug in de aardse atmosfeer en hun radiosignaal wordt in eerste instantie als een stoorzender opgevat. Waar zijn Jet Morgan en zijn bemanning de afgelopen dertig jaar geweest en hoe komt het dat ze niet ouder zijn geworden?

Luister hier naar “The return from Mars”.


Frozen in time

Frozen in time:

Het ruimteschip Ares is op de terugreis naar aarde met de bemanning in een kunstmatige schijndood behalve gezagvoerder Jet Morgan wiens slaapcapsule defect is. Met nog zes maanden voor de boeg pikt Jet een S.O.S.-signaal op van Mars. Samen met de inmiddels gewekte bemanningsleden gaat hij op dit noodsein af. Maar bij aankomst op de Rode Planeet blijkt dat niet alleen de Ares in gevaar loopt maar dat ook de toekomst van de Aarde op het spel staat.

In dit avontuur werd de rol van Jet Morgan gespeeld door David Jacobs die in de drie klassieke Journey Into Space series stem gaf aan vele personages. Frozen In Time werd op 12 april 2008 uitgezonden door de BBC en geschreven door Charles Chilton.

Luister naar “Frozen in time”.


The Host

The Host:

Wanneer Jet en de Dokter aan boord van een verlaten ruimteschip komen, ontdekken zij een gedigitaliseerd wezen in de computer. Eén met dodelijke intenties. ‘The Host’ is een vermakelijk hoorspel dat niet gezien kan worden als vervolg op ‘Frozen In Time’. Daarvoor wijken de verhaallijnen teveel af wat betreft continuïteit. Wellicht komt dat door alle vele tijdreizen die Jet & Co hebben gedaan. Eindelijk weten we ook wat de voornaam van de Dokter is: Dan. ‘The Host’ werd uitgezonden op zaterdag 27 juni 2009 op BBC Radio 4 en geschreven door Julian Simpson.

Luister naar “The Host”.


Met dank aan Reinier voor het plot van de de laatste drie hoorspelen op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *