Collectie: The world in Peril

Afbeelding van Geronimo

Schrijver en regisseur: Charles Chilton
Muziek: Van Phillips
Aantal delen: 20
Totale duur: 9:41:50
Omroep: BBC (26-09-1955)
Genre: SF-ruimtevaart

Verhaal:
De restanten van de expeditievloot van negen ruimteraketten, die onder leiding van gezagvoerder Jet Morgan in 1971 van de maan startte teneinde een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden die de planeet Mars biedt voor bewoning en ontginning door de mens, is bijna een jaar eerder dan voorzien op de terugweg naar de maan. Er is een klemmende reden voor deze overhaaste terugtocht: de expeditie heeft tot haar ontsteltenis ontdekt dat de Martianen een reusachtige ruimtevloot hebben uitgerust met het doel de Aarde te veroveren.

Huiveringwekkende avonturen volgen als blijkt dat reeds een ‘vijfde colonne’de invasie van Mars op de Aarde voorbereidt. Een vijfde colonne die bestaat uit ‘aangepaste’ gevangen mensen. Jet Morgan en zijn mannen slagen er op het nippertje in de Aarde te behoeden voor de ondergang…

Rolverdeling:
Jet MorganAndrew Faulds
Lemmy BarnetAlfie Bass
Doc. MatthewsGuy Kingsley Poynter
Stephen "Mitch" MitchellDon Sharp
Frank Rogers and miscellaneous charactersDavid Jacobs*
Jack Evans (lunar controller)Alan Tilvern
Jenkins (rocket station supervisor)John Cazabon
Mr MooreFred Yule
Paddy FlynnPat Campbell

*David Jacobs is van origine omroeper bij de BBC, die eerst alleen de aankondiging deed. Later werd hij ook in de rollen betrokken.

Extra info:
Klik hier voor meer achtergronden over de gehele serie Journey into space van Charles Chilton.

In deze serie wordt de voornaam van Captain Morgan uitgesproken als “Jet”. Dit is een bijnaam van zijn periode als testpiloot, waar hij “Jets” vloog. In tegenstelling tot de Nederlandse versie is van alle hoofdrolspelers de voornaam bekend geworden door de serie heen. De werkelijke voornaam van Jet is Andrew; van Doc is Daniel; van Mitch (net als in Nederland) Stephen en van Lemmy is de werkelijke voornaam Lemuel.

De inspiratie voor de naam Whitaker kreeg Charles Chilton, doordat er een copy van “Whitaker’s Almanack” op zijn bureau lag.

Bruce Beeby, die in de eerste serie 1 in de delen 2 t/m 6 de rol van Mitch vervulde, werd voor de delen 7-18 vervangen door Don Sharp. In serie 2 speelt hij echter weer de rol van Mitch. Nu wordt hij in serie 3 vervangen. Wederom door Don Sharp, die in serie 3 weer de rol van Mitch vervuld.

De muziek van Van Phillips was eerst van te voren opgenomen en werd middels acetaat schijven (Acetaat schijf = een soort metalen schijf, met een laagje aluminium/was waar de groeven in werden geperst), afgespeeld. Maar al vrij snel werd er een 8-koppig orkest in de studio gezet dat de muziek live speelde.

Journey into Space is ook een aantal maal in stripvorm verschenen.

Klik hier voor het stripverhaal “Jet Morgan and the Spacecastaway”.

Klik hier om een indruk te krijgen van de verschillen tussen de Nederlandse en de Engelse versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *