Rubinstein brengt Sprong 1 met voorwoord André Kuipers

Sprong in het heelal met André Kuipers

Uitgeverij Rubinstein brengt een bijzondere heruitgave van Sprong in het Heelal, serie 1. Het hoorspel wordt ingeleid door een voorwoord van astronaut André Kuipers. Het bijzondere hieraan is dat André Kuipers ook een groot hoorspelfan is en dat hij Sprong in het Heelal luisterde terwijl hij zich in het ruimtestation ISS bevond. Toen Léon Povel, de regisseur van dit fantastische hoorspel, 100 jaar werd, belde André Kuipers hem vanuit het ruimtestation op om Dhr. Povel te feliciteren.

Toen André Kuipers inmiddels was teruggekeerd naar de Aarde, hebben beide heren elkaar ook daadwerkelijk ontmoet. Eind 2012, toen Léon Povel herstellende was van een val in de tuin, bezocht André Kuipers hem in het verpleeghuis. Helaas weten we inmiddels hoe het Dhr. Povel verder vergaan is. Op 8 januari 2013 overleed Léon Povel op 101-jarige leeftijd. Ik heb zelfs begrepen dat André Kuipers bezig was met de opnames van dit bijzondere voorwoord, toen hij bericht kreeg van het overlijden van Léon Povel.

Bovenstaand maakt toch wel dat dit een heel bijzondere heruitgave is. Verdere verschillen met deze heruitgave ten opzichte van de eerdere uitgave van Sprong 1 door Rubinstein is, dat het hoorspelboek zelf ook is aangepakt. Een aantal foto’s zijn aangepast, waaronder 1 van de ontmoeting tussen André Kuipers en Léon Povel in het verpleeghuis. Het hoorspelboek wordt in een soort smalle kaft omlijst (zie afbeelding hierboven). Of het de bedoeling is geweest weet ik niet, maar de kaft gaf mij en klein beetje het gevoel van een rouwband omwille van het overlijden van Léon Povel.

Nog een punt dat ik zeker moet aangeven: In de eerste heruitgave stond een fout in de rolverdeling. In plaats van Adolf Bouwmeester speelde Louis de Bree in de eerste serie van Sprong in het Heelal. Dat kleine puntje van kritiek dat ik toen had, heeft Rubinstein ook rechtgetrokken.

Kortom: Mooie en eervolle (her)uitgave van Sprong 1 door Rubinstein!

Eén gedachte over “Rubinstein brengt Sprong 1 met voorwoord André Kuipers”

  1. Inmiddels heb ik, via Twitter, van de uitgever begrepen dat het zwarte “rouwbandje” toeval is. Maar ik blijf het fantastisch vinden dat 2 mannen die elkaar enorm bewonderden en respecteerden op deze wijze zijn samengebracht: Léon Povel en André Kuipers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *