Collectie: Paul Temple and the Front page men

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: Francis Durbridge
Regie: Martin C. Webster
Aantal delen: 8
Totale duur: 0:24:11 (Deel 8)
Omroep: BBC (02-11-1938)
Genre: Detective

Verhaal:
Afgegaan op het Nederlandse boek: Engeland wordt al een tijd geteisterd door enkele misdaden. De daders laten hun visitekaartje achter, “De Mannen van de Voorpagina”. Enkele maanden geleden is er ook een boek verschenen met dezelfde titel, geschreven door een onbekende schrijfster, Andrea Fortune.

Op het moment is Scotland Yard bezig met de zaak “Blakeley”. Het zoontje van Sir Norman Blakeley is ontvoerd en de Mannen van de Voorpagina vragen om een losgeld van 9000 pond. Sir Norman heeft de politie bij de zaak betrokken en wordt gesteund door een kennis wiens kind ook door de bende ontvoerd geweest is, Andrew Brightman. Sir Graham Forbes van de Yard adviseert Sir Norman om het geld op de afgelopen plaats achter te laten voor de bende.

Terwijl Sir Norman naar de bank gaat om het geld te regelen, zorgt de politie ervoor dat de plaats waar het geld naar toe moet, wordt afgezet. Het gaat om de telefooncel op de hoek van Eastwood Avenue, Mayfair. Wanneer Sir Graham de flat op Eastwood Mansions 49 heeft geprikt om de gehele actie te kunnen overzien, blijkt wie daar wonen, Dhr. en Mevr. Vlaanderen.

Voordat Sir Graham aankondigt bij Paul en Ina thuis aan te komen, heeft Paul nog bezoek van zijn uitgever, Gerald Mitchell en diens vrouw, Ann. Mitchell is tevens ook de uitgever van het boek “De Mannen van de Voorpagina” en tijdens hun gesprek laat Mitchell weten behoorlijk met de kwestie in de maag te zitten.

Als later op de middag Sir Graham in huize Vlaanderen verschijnt, bespreken Paul en de hoofdcommissaris de zaak van Sir Norman. Vlaanderen vraagt Sir Graham naar de bezoekers die Sir Norman mogelijk gehad zou kunnen hebben tijdens de verdwijning van diens zoon. Het blijkt te gaan om Andrew Brightman en een pianostemmer, Mr. J.P. Goldie.

Tijdens de gesprekken tussen Paul Vlaanderen en Sir Graham komt opeens hoofdinspecteur Reed de flat van Vlaanderen binnen zetten en vertelt dat ze het lichaam van Sir Norman dood in de telefooncel hebben gevonden. En op het lichaam een kaartje van de Mannen van de Voorpagina. Wanneer Vlaanderen zich met het onderzoek gaat bemoeien blijken al snel dat er verschillende spelers in dit spel zijn. Zo is er die meneer Brightman, Mr. J.P. Goldie, de pianostemmer en welke rol speelt die dominee Hargreaves? Heeft Ann Mitchell een ander appartement? En wie is Andrea Fortune?

Delen:
Enige deel dat bewaard is gebleven is deel 8: The Front Page Men
Hoe de overige afleveringen getiteld zijn, heb ik niet kunnen achterhalen.

Aan het eind van deel 8 doet Martin C. Webster de rolverdeling. Daarbij heb ik alleen van de acteurs uit Send for Paul Temple de juiste schrijfwijze kunnen halen. De overige namen zijn op gehoor. Of dit alleen de rollen zijn van deel 8 of de gehele serie, weet ik helaas ook niet.

Rolverdeling:
Paul TempleHugh Morton
Steve TrentBernadette Hodgson
PryceWilliam Hughes
Sir Graham ForbesLester Muddit
Inspector HunterCedric Johnson
Inspector Reedspelling op gehoor: Leo Jewelson
Lina FresneyCecil Gay
Refferent Charles Hargreavesspelling op gehoor: Godfried Baesley
Andrew Brightmanspelling op gehoor: Steward Binden
Caroll Forbesspelling op gehoor: Valerie Light
Jed WearVincent Curran
Mr. J.P. GoldieHal Bryant
Gerald Mitchellspelling op gehoor: Lesley Bomart
Overige rollen door:John Morley
William Warren
Clive Sobourne
Courtney Hope
spelling op gehoor: Mary Pollak
spelling op gehoor: Percey Jewey
Denis Folwell
Fred Forcham

Extra info:
“Paul Temple and the Front Page Men” is de tweede Paul Temple. Het werd in 1938 door de BBC alleen in de Midland regio uitgezonden. Dit hoorspel werd in mei 1939 in Nederland uitgezonden. De Nederlandse versie is volledig verloren gegaan en van deze Britse versie bestaat alleen deel 8 nog.

Luister hier naar de oorspronkelijke 8e aflevering – The Front Page Men:


Gezien het uitzendgebied is het verrassend dat men destijds toch nog gemiddeld 7000 luisteraars had in Groot-Brittannië. Aan het eind van deel 8 verwijst de regisseur Martin C. Webster hiernaar.

Info over de Nederlandse versie.

Info Paul Temple in Duitsland.

Info Paul Temple in Groot-Brittannië. Luidspreker

Klik hier voor alle Paul Vlaanderen hoorspelen die in Nederland zijn uitgezonden.

Klik hier voor de Paul Vlaanderen – Paul Temple startpagina.

Info Paul Temple “Created by Francis Durbridge” (Engelstalig).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *