Collectie: Send for Paul Temple

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: Francis Durbridge
Regie: Martin C. Webster
Muziek: Rimsky-Korsakov’s “Scheherazade”
Aantal delen: 8
Totale duur: 0:24:17 (Deel 6)
Omroep: BBC (08-04-1938)
Genre: Detective

Verhaal:
Afgegaan op het Nederlandse boek: In dit eerste verhaal leren we de inmiddels zeer bekende detectiveschrijver kennen. Terwijl Engeland wordt geteisterd door een aantal brutale diefstallen, heeft de media een campagne gestart om Scotland Yard te stimuleren Paul Vlaanderen’s hulp in te roepen. In het begin van het verhaal heeft onze held bezoek op zijn landhuis ‘Bramley Lodge’, nabij Evesham waar Vlaanderen als vrijgezel wordt bijgestaan door zijn butler, Pryce. Het bezoek bestaat uit dokter Milton en zijn nicht, Diana Thornley, vrij recente buren van de beroemde schrijver. Ook zij bespreken de diefstallen en de mogelijke rol van Vlaanderen. Wat later op de avond verschijnt ook een oude bekende van Paul Vlaanderen, namelijk commissaris Harvey.

De binnenkomst van Harvey doet het eerdere bezoek besluiten naar huis te gaan en na hun vertrek bespreken Harvey en Vlaanderen de situatie van de diefstallen. Harvey bespreekt de juwelendiefstallen en spreekt daarbij over de mogelijkheid van een misdaadorganisatie. Als Vlaanderen hem vraagt of Sir Graham op de hoogte is van dit bezoek, wordt de commissaris ietwat in verlegenheid gebracht. Sir Graham is in dit stadium van de ons welbekende serie, zeker nog niet gesteld op de inbreng van amateurs. Commissaris Harvey legt het verband tussen verschillende diefstallen met de “groene vinger”, uitspraken van betrokkenen die hun betrokkenheid met de dood hebben moeten bekopen. Harvey heeft een logeeradres geregeld in een klein hotelletje, The Litle General, maar Vlaanderen stelt voor dat de commissaris de nacht op Bramley Lodge doorbrengt.

Paul en Harvey gaan naar het hotelletje om de spullen van de commissaris op te halen, maar als de bekende schrijver buiten het hotel op zijn vriend wacht, komt plots de beheerder in paniek naar buiten: De commissaris Harvey lijkt zelfmoord te hebben gepleegd en ligt dood in de herberg. In het hotel is verder nog 1 gast, mevrouw Parchment. Vlaanderen onderzoekt eerst de situatie ter plekke. Mevrouw Parchement vertelt Paul Vlaanderen dat dit hotel vroeger “De groene vinger” heette.

Later, als Vlaanderen inmiddels in teruggekeerd op zijn landhuis, krijgt hij bezoek van een jonge verslaggeefster, Ina Trent. Ze raken in gesprek over de kwestie en dan blijkt dat haar eigenlijke naam niet Ina Trent is, maar Louise Harvey en dat ze de zuster is van de omgekomen commissaris. Ina Trent is ook degene die er verantwoordelijk voor is dat in de media groots om de steun van Paul Vlaanderen werd geroepen. Uiteindelijk besluiten ze samen deze zaak, die zijn oorsprong kent in Zuid-Afrika, met als hoofdrolspeler Ruitenboer, te gaan onderzoeken.

Delen:
Deel 6: The first Pinguin

Rolverdeling:
Paul TempleHugh Morton
Steve Trent (Louise Harvey)Bernadette Hodgson
Sir Graham ForbesLester Muddit
Dr MiltonE. Stuart Vinden
Diana ThornleyCecil Gay
Miss ParchmentCourtney Hope
Superintendent HarveyDuncan Blythe
Chief inspector DaleVincent Curran
Inspector MerritCedric Johnson
Alec RiceJohn Morley
Skid" TylerHal Bryant
Horace DaleyDenis Folwell
Snow" WilliamsWortley Allen
Dixie ButtsMarchant
Mrs NeddyMabel France

Extra info:
Send for Paul Temple is de allereerste Paul Temple. Het werd in 1938 door de BBC alleen in de Midland regio uitgezonden. Dit hoorspel werd in feb 1939 in Nederland uitgezonden. De Nederlandse versie is volledig verloren gegaan en van deze Britse versie bestaat alleen deel 6 nog.

In december 1946 werd dit verhaal verfilmd. Het was 1 van 4 Paul Temple verfilmingen. De film bestaat nog wel. Ben zeer benieuwd!!!

In dit verhaal heet de butler Pryce in plaats van Charlie.

Hoe de andere afleveringen genoemd zijn, weet ik niet. Eerst dacht ik met een vertaling van de Nederlandse versie het wel juist te hebben, maar die komt al niet overeen met deel 6, dus ja…

Info over de Nederlandse versie.

Info Paul Temple in Duitsland.

Info Paul Temple in Groot-Brittannië. Luidspreker

Klik hier voor alle Paul Vlaanderen hoorspelen die in Nederland zijn uitgezonden.

Klik hier voor de Paul Vlaanderen – Paul Temple startpagina.

Info Paul Temple “Created by Francis Durbridge” (Engelstalig).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *