Collectie: Send for Paul Temple

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: Francis Durbridge
Regie: Martin C. Webster
Muziek: Rimsky-Korsakov’s “Scheherazade”
Aantal delen: 8
Totale duur: 0:24:17 (Deel 6)
Omroep: BBC (08-04-1938)
Genre: Detective

Verhaal:
Afgegaan op het Nederlandse boek: In dit eerste verhaal leren we de inmiddels zeer bekende detectiveschrijver kennen. Terwijl Engeland wordt geteisterd door een aantal brutale diefstallen, heeft de media een campagne gestart om Scotland Yard te stimuleren Paul Vlaanderen’s hulp in te roepen. In het begin van het verhaal heeft onze held bezoek op zijn landhuis ‘Bramley Lodge’, nabij Evesham waar Vlaanderen als vrijgezel wordt bijgestaan door zijn butler, Pryce. Het bezoek bestaat uit dokter Milton en zijn nicht, Diana Thornley, vrij recente buren van de beroemde schrijver. Ook zij bespreken de diefstallen en de mogelijke rol van Vlaanderen. Wat later op de avond verschijnt ook een oude bekende van Paul Vlaanderen, namelijk commissaris Harvey.

De binnenkomst van Harvey doet het eerdere bezoek besluiten naar huis te gaan en na hun vertrek bespreken Harvey en Vlaanderen de situatie van de diefstallen. Harvey bespreekt de juwelendiefstallen en spreekt daarbij over de mogelijkheid van een misdaadorganisatie. Als Vlaanderen hem vraagt of Sir Graham op de hoogte is van dit bezoek, wordt de commissaris ietwat in verlegenheid gebracht. Sir Graham is in dit stadium van de ons welbekende serie, zeker nog niet gesteld op de inbreng van amateurs. Commissaris Harvey legt het verband tussen verschillende diefstallen met de “groene vinger”, uitspraken van betrokkenen die hun betrokkenheid met de dood hebben moeten bekopen. Harvey heeft een logeeradres geregeld in een klein hotelletje, The Litle General, maar Vlaanderen stelt voor dat de commissaris de nacht op Bramley Lodge doorbrengt.

Paul en Harvey gaan naar het hotelletje om de spullen van de commissaris op te halen, maar als de bekende schrijver buiten het hotel op zijn vriend wacht, komt plots de beheerder in paniek naar buiten: De commissaris Harvey lijkt zelfmoord te hebben gepleegd en ligt dood in de herberg. In het hotel is verder nog 1 gast, mevrouw Parchment. Vlaanderen onderzoekt eerst de situatie ter plekke. Mevrouw Parchement vertelt Paul Vlaanderen dat dit hotel vroeger “De groene vinger” heette.

Later, als Vlaanderen inmiddels in teruggekeerd op zijn landhuis, krijgt hij bezoek van een jonge verslaggeefster, Steve Trent. Ze raken in gesprek over de kwestie en dan blijkt dat haar eigenlijke naam niet Steve Trent is, maar Louise Harvey en dat ze de zuster is van de omgekomen commissaris. Steve Trent is ook degene die er verantwoordelijk voor is dat in de media groots om de steun van Paul Vlaanderen werd geroepen. Uiteindelijk besluiten ze samen deze zaak, die zijn oorsprong kent in Zuid-Afrika, met als hoofdrolspeler de Ruitenboer (Engels: Knave of Diamonds), te gaan onderzoeken.

Delen:
(de titels zijn overgenomen van de Canadese versie, met uitzondering van deel 6)
Deel 1: The Green Finger
Deel 2: Room Seven
Deel 3: Murder at Scotland Yard
Deel 4: Reply to a Murder
Deel 5: Action at the Inn
Deel 6: The First Pinguin
Deel 7: The Knave of Diamonds
Deel 8: Exit the Knave

Rolverdeling:
Paul TempleHugh Morton
Steve Trent (Louise Harvey)Bernadette Hodgson
PryceWilliam Hughes
Sir Graham ForbesLester Muddit
Dr MiltonE. Stuart Vinden
Diana ThornleyCecil Gay
Miss ParchmentCourtney Hope
Superintendent HarveyDuncan Blythe
Chief inspector DaleVincent Curran
Inspector MerritCedric Johnson
Alec RiceJohn Morley
"Skid" TylerHal Bryant
Horace DaleyDenis Folwell
"Snow" WilliamsWortley Allen
DixieButts Marchant
Mrs NeddyMabel France

Extra informatie:
Send for Paul Temple is de allereerste Paul Temple. Het werd in 1938 door de BBC alleen in de Midland regio uitgezonden. Dit hoorspel werd in februari 1939 in Nederland uitgezonden. De Nederlandse versie is volledig verloren gegaan en van deze Britse versie bestaat alleen deel 6 nog.

Luister hier naar de oorspronkelijke 6e aflevering – The First Pinguin:


Een tijdje terug kwam er een Canadese versie van dit hoorspel boven water. De Canadese versie werd in 1940 door de CBC (Canadian Broadcasting Corporation) uitgezonden met een eigen cast. Paul werd hierin gespeeld door Bernard Braden en de rol van Steve werd vertolkt door Peggy Hassard. Deze Canadese versie is volledig bewaard gebleven. Klik hier voor meer informatie over deze versie.

In december 1946 werd dit verhaal verfilmd. Het was 1 van 4 Paul Temple verfilmingen. De film bestaat nog wel. Ben zeer benieuwd!!!

In dit verhaal heet de butler Pryce in plaats van Charlie.

Voor de titels van de afleveringen heb ik gebruikgemaakt van de titels van de Canadese versie. De CBC heeft destijds het script van de BBC gekocht, en de titel van deel 6 kwam overeen met de Britse versie. Vandaar dat ik de aanname heb gedaan dat de overige titels ook de juiste zijn.

In de Nederlandse vertaling van dit verhaal gaat de dubbele betekenis van de “Knave of Diamonds” verloren. In het Engels heeft “Knave of Diamonds” namelijk twee betekenissen: De Ruitenboer in een kaartspel & een “intelligente onbetrouwbare jongeman, die zich meer toe-eigent dan hem toekomt“.

Info over de Nederlandse versie.

Info Paul Temple in Duitsland.

Info Paul Temple in Groot-Brittannië. Luidspreker

Klik hier voor alle Paul Vlaanderen hoorspelen die in Nederland zijn uitgezonden.

Klik hier voor de Paul Vlaanderen – Paul Temple startpagina.

Info Paul Temple “Created by Francis Durbridge” (Engelstalig).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *